Alla nyheter i Stjärnan

Tillbaka bland frön och frukter

13 april 2017 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för Tillbaka bland frön och frukter

Det har gått en tid sedan sist och vi har återvänt till vårt gamla tema om frön och frukter. De physalisfrön som barnen satte förra våren växte upp och fick frukt under vintern. Vi var naturligtvis tvungna att fundera lite över detta fenomen. Då vi särskilt har inriktat oss på att jobba med språket, så har barnen fått många tillfällen att tillsammans fundera och reflektera. De har beskrivit växandet och frukter, hur de kan se ut, hur de känns i handen och hur de smakar.
Vi har lekt att vi är långsamma kärnor som ska växa upp med hjälp av vatten och sol, men också snabba kärnor som växer väldigt fort.

För att utforska frukten ytterligare har vi ägnat tid till att avbilda frukt i färg (målning) och form (lera). Den frukt vi har använt oss mest utav är äpplet. Det skiftar i olika färger och kan vara olika stora. Äppelmålningarna har varit en källa till stor glädje och upptäckande av både färg och målarteknik. Barnens delaktighet med de enskilda målningarna har varit viktig, då vi genom dessa har skapat ett gemensamt konstverk. Att se stoltheten hos barnen är en bonus som värmer. Det är en gemensam stolthet.

Framöver ska vi nu ägna oss åt att förbereda inför en växtloppis där vi ska vara delaktiga. De frön vi har sått och de sticklingar vi har satt, ska säljas. Inför detta behöver vi göra ett loppisstånd. Hur gör man det? Hur kan ett sådant se ut? Hur får man människor att vilja köpa det som vi vill sälja?

Det finns mycket att diskutera!

FruktIMG_8862IMG_8804

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jul igen!

8 december 2016 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för Jul igen!

Oj,oj vad tiden går fort!
Efter en höst då vi inte riktigt har vetat hur vi ska gå vidare med temat ”Hållbarhet” så har vi för några veckor sedan bestämt oss för att satsa på ”Spår av liv!”
Under hösten har vi varit i skogen ett flertal gånger och vi har hittat spår av olika djur. Vi har sett ekorrar, gnagda ekollon och kottar. Vi har hittat kottar som är gnagda på ett speciellt sätt vid ett hål i marken. Vi har också sett en mångfotad slingrig varelse springa genom hålen i en barkbit.
Vi beslöt oss för att ta reda på lite mer om de här djuren. Vilka är varelserna som har lämnat de här spåren? Kan vi lära känna dem lite närmare?
Vi har så smått börjat jobba med detta i grupper, men gör nu ett uppehåll för att ägna oss åt advent-lucia- och jultiden som redan är här.

Vi önskar alla en God Jul!

Skördetid

14 oktober 2016 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för Skördetid

Vi som förut var Humlan har nu blivit Stjärnan.
Efter att ha väntat hela sommaren skördade vi äntligen i september det vi sådde i våras. Skörden var kanske inte riktigt så omfattande som vi pedagoger hade hoppats, men barnen var förväntansfulla och nyfikna. Vad var det egentligen som dolde sig under jorden?
Jodå, vi hittade några morötter, palsternackor och några riktigt fina rödbetor. Detta blev sedan till ett riktigt gott morotsbröd och rostade rotfrukter. Ärterna hade tyvärr torkat, men vi tänkte att om vi låter dem torka lite till, så kanske vi kan sätta dem i jorden. På så vis kan vi få ihop ärtans kretslopp. Nu hoppas vi bara att det fungerar!

Vi har nu också börjat vandra iväg till skogen en gång i veckan. Det första som hände där var att en ekorre uppe ett träd, tappade ett ekollon framför näsan på en av pedagogerna. Ett ekollon… är det också en kärna? Finns det kärnor och frön ute i skogen också? Vi hittade också några kottar som någon hade ätit av och vi undrade; Vem har varit här?
Det är en ganska spännande tanke, ”Vem har varit här?” och vi funderar nu på om det är ett spår att gå vidare med.

namnlos3namnlos5

 

 

 

 

 

 

En härlig dag på fritidsgården

22 maj 2016 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för En härlig dag på fritidsgården

Vi har nu haft avslutning på vårt tema och vi gick över till vår fantastiska fritidsgård. Det var en härlig dag, då vi lagade mat och åt ute tillsammans. Barnen uppskattade detta väldigt mycket! Under temats gång har alla varit engagerade på olika sätt. Barnen har varit delaktiga och skapat mycket tillsammans, både enskilt och i grupp. De har visat stort engagemang samt intresse för maskar.

Masken har varit intressant på så vis att det har varit en nedbrytare. Vi har tagit vara mycket på barnens fantasier, då de har fått använda sina maskar som de har skapat på olika sätt. Genom deras fantasier har barnen gjort sagor i olika grupper. Det har varit väldigt roligt att följa dem i deras tankar. Masklandskapet (som vi har skrivit om här tidigare i bloggen) har på så vis fått vara barnens gemensamma redskap i detta.

Våra ”maskmaskotar” som de har skapat gemensamt i tre olika grupper har varit med oss när vi har gått till skogen. De har gett oss lite uppdrag på våra utevistelser. Vid det här tillfället hade de gått och gömt sig, så barnen fick leta upp dem. Maskarna ville att vi skulle göra en samarbetslek tillsammans. Vi la ett rep i en ring och sedan sjöng vi ”En liten mask balanserade” . Till slut kom vi alla´in i ringen och därefter samlades vi till lunch. Det var uppskattat med köttbullar och potatismos.

 IMG_4083[1]IMG_4089[1]


IMG_4091[1]

Barnens fantasier

10 april 2016 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för Barnens fantasier

Vi har nu fortsatt med barnens fantasier och tagit tillvara deras skapande av olika slags maskar av pärlor och strumpor som de har gjort. Masklandskapet har på så vis varit ett utav redskapen, då de gruppvis har gjort en saga.

IMG_3882[1]IMG_3949[1]

 

 

 

 

 

Vi har varit indelade i tre grupper under terminens gång och varje grupp har även gjort en gemensam ”maskmaskot”. Vi har nu vid några tillfällen haft med dem till skogen och maskarna har gett oss små uppdrag.

IMG_3926[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I vårt arbetslag och på våra personalmöten fortsätter vi reflektera över olika ord som är viktiga i vårt arbete med Hållbarhet. Först var det Arbetsro och nu är det Arbetsglädje. Barnen ger oss verkligen glädje! När barnen lär av varandra är värdefulla situationer. Skogen är en plats, då det blir glädjerop när det är skogsdags och detta vill vi ta vara på.

Masklandskap

6 mars 2016 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för Masklandskap

Vi har nu tagit tillvara barnens intresse för maskar i vårt temaarbete. Småkryp har vi haft som fokus sedan förra terminen, då vi började med spindeln. Därefter blev maskar och sniglar intressanta småkryp för barnen. På tisdagar och torsdagar är vi indelade i tre olika grupper. Barnen har skapat maskar utav saltdeg och någon grupp har använt maskarna till en liten saga som pedagogen har berättat. Sagan går ut på att det blir ny jord utav resterna som kommer ut från maskarna när de har ätit. Varje grupp har även gjort en ”Maskmaskot” som vi kommer att ha som redskap i våra grupper när det blir dags att gå till skogen. Den kommer då att ge oss olika uppdrag osv. Dessutom håller alla på att göra varsin mask utav strumpor som de dekorerar med hjälp av olika material.

Just nu är vi inne i ett gemensamt projekt i Skattkammaren, tillsammans med vår atljèrista. Stjärnan skapar och formar ett gemensamt masklandskap på ett bord, då de arbetar med gips. Vi varvar så att alla får vara med i de olika momenten vad gäller att gipsa och måla. Alla är så engagerade och det är roligt att följa dem. Syftet med detta är följande: Vi vill att barnen ska känna sig delaktiga och lära sig skapa tillsammans med olika material. Barnens kunskaper växer och de lär av varandra

Vi kommer även att arbeta mycket med barnens fantasier. Masklandskapet är på så vis ett redskap för att de ska kunna ha en aktivitet tillsammans och använda sig utav de olika föremålen som barnen har skapat fram.

maskbild

 maskbild3

 IMG_3839

 

 

 

Leklådor

28 januari 2016 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för Leklådor

Nu är vi inne på en ny termin tillsammans. Vi fortsätter vårt tema kring Hållbarhet och fokuserar nu också mycket på hållbara relationer. Vi har känt att det är så viktigt att vi arbetar för att stärka gruppen mer och att förhållningssättet till varandra omges av respekt samt empati. På våra personalmöten och i våra arbetslag diskuterar vi detta mycket och under terminen kommer vi att reflektera över ord som Arbetsro, Tydlighet, Fokuserande och Mångfald.

Vi kan känna att de här orden är väldigt viktiga. På samma gång är det mycket som går in i varandra och de hör ihop. Det ord som vi har börjat fokusera på i våra arbetslag är Arbetsro. Vad står arbetsro för? Vad är arbetsro för barnen/pedagoger? Hur kan vi arbeta för att barnen/pedagoger ska känna arbetsro?

I vårt temaarbete delar vi in oss i mindre grupper med en pedagog i varje. En förmiddag i veckan fortsätter vi även med våra ”Lekgrupper”. Vi gör olika aktiviteter, då vi blandar tre olika grupper för varje gång. Några är inne, ute och i ateljén. Vi kommer också att använda oss av olika leklådor såsom busschaufför, blomsteraffär och doktorslåda mm. Vi har börjat introducera lådorna och det uppskattas i stort. Att få lära sig att ge och ta, vänta på sin tur och lära av varandra är nyttigt för att också kunna visa respekt mot varandra. Vi har även fått tillvarata snö och is på olika sätt i våra grupper . Barnen har målat i snö både utomhus och inomhus. Vi har fryst is i olika isblock tillsammans och hängt små islyktor i träden.

IMG_3672[1]

 

IMG_3674[1]

 

IMG_3700[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

Förra terminen hade vi ”småkryp” i vårt tema och intresset för maskar och sniglar växte fram hos barnen mot slutet av vårt temaarbete. Nu kommer vi också att återuppta detta vilket ska bli spännande!

 

Lite från barnens ”pysselverkstad”

17 december 2015 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för Lite från barnens ”pysselverkstad”

IMG_3650[1] VI PÅ STJÄRNAN VILL ÖNSKA ER EN…

GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

Vi hoppas att ni får njuta och får en fridfull helg!

Nu tar vi lite julledigt och återkommer i Januari 2016

 

Våra skogsvistelser

30 november 2015 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för Våra skogsvistelser

Eftersom julen närmar sig, så börjar ”pysselverkstaden” sätta igång. Dessutom har vi en adventskalender för varje dag med inslag av olika aktiviteter på olika sätt, såsom pyssel, hemlig gäst och bibelberättelse mm. Nu tar vi lite uppehåll med temaarbetet, men tar upp det igen till vårterminen.

IMG_3511Den här terminen har spindeln följt oss på vägen. Barnen har upptäckt, studerat och skapat mycket spindlar samt spindelnät på olika sätt. De har även funnit maskar och sniglar som barnen har varit intresserade av. När de gjorde sin gemensamma spindel var syftet att de skulle få göra något tillsammans där hela gruppen blev delaktiga. Det var roligt att se deras engagemang i detta. När vi var i skogen använde vi oss även av stetoskop och tog med oss frågeställningar som; Vad är det barnen ser? Vad hör barnen?

IMG_3583

Under våra skogsvistelser märkte vi att barnens fantasi levde ut på olika sätt. Detta är något som vi vill ta vara på till nästa termin. Vi kommer också att inrikta oss mer på hållbara relationer för att stärka gruppen. Samtidigt vill vi bevara intresset för småkryp såsom maskar och sniglar. Detta kommer vi att arbeta mer med när tjälen gått ur jorden.

 

 

Vi fortsätter med spindeln i nätet!

24 september 2015 | Av david i Stjärnan | Kommentarer inaktiverade för Vi fortsätter med spindeln i nätet!

Vi hälsar ett varmt välkommen till ännu en ny kompis som börjar hos oss snart på Stjärnan. Det blir 16 barn nu på den här avdelningen. Vi  har kommit en bit på väg i vårt tema och fokus är fortfarande mycket på spindeln. Vi har även delat in oss i två grupper Nyckelpigan och Myran, så vi har temadagar två dagar i veckan. Barnen har varit med och bestämt namn på sin egen grupp. Efter lite olika förslag kom de fram till dessa. Den ena gruppen är kvar på förskolan ena dagen för att sedan nästa dag gå till den härliga fritidsgården som vi har mittöver gatan. Sedan varvar grupperna på detta vis. Det är en lycka när det är de olika gruppernas tur att gå till fritidsgården. Sättet vi gör det på, då vi går på ett led och håller samtidigt i ett rep som vi inte får släppa taget om  är spännande och lärorikt för barnen. När vi sedan kommer över till gården så är det glädje!

 


IMG_3143[1]

IMG_3142[1]

 

 

 

 

 

 

Barnen har vid några tillfällen nu upptäckt olika småkryp både på fritidsgården och på vår egen förskolegård, men mycket spindlar samt spindelnät. När vi har varit kvar på förskolan har vi samlats runt overheaden för att studera spindeln lite mer och tittat på olika spindelbilder osv. Dessutom har vi velat höra barnens tankar om varför de tror att spindlar gör nät och vad de äter osv. De har även fått skapa och måla spindlar på lite olika sätt. Att använda diskborsten till målning har varit väldigt uppskattat i gruppen. Vid det tillfället tittade vi först på en spindelbild och räknade antalet ben på den. Här följer nu ett exempel.

 

IMG_3364[1]

För att upptäckandet skulle bli ännu mer glädjefyllt tänkte vi att vi använder oss av förstoringsglas. I en samling introducerade vi hur man gör när en upptäckare använder ett sådant. Därefter gav sig Nyckelpigan iväg till fritidsgården och de var alla väldigt engagerade en lång stund. De upptäckte några småkryp, men återigen mycket spindelnät. Här kände vi att vårt syfte växte: Vi vill att barnen på Stjärnan ska få ett fortsatt glädjefyllt upptäckande och ökat intresse för småkryp samt förståelse för samspelet i naturen. Nästa gång tar vi med oss luppar också, så ska vi se vart upptäckandet leder oss. Myran har inte använt förstoringsglasen ännu, men snart är det även deras tur att utforska.

SAM_3493